Nabestaanden hebben te maken met het afscheid van een dierbare. Dat is moeilijk en doet pijn. En zo’n verlies kan het opstapje zijn voor meningsverschillen, die onder nabestaanden in alle heftigheid naar boven kunnen komen. Verdriet en boosheid lopen dan makkelijk in elkaar over.
Deze conflicten ontstaan lang niet altijd over de verdeling van de nalatenschap. Regelmatig gaan zij ook terug op eerdere, dieperliggende oorzaken en komen als conflict op tafel in de rouwperiode, over de aanpak van de uitvaart, bij de verwerking van het verlies, met de ontmanteling van een leegstaand huis etc.
Op die momenten, als je elkaar dubbel en dwars nodig hebt om het verlies te dragen, is het fijn als iemand je kan helpen uit die vervelende situatie te komen. Zelfs het zetten van alleen al de eerste stap op weg naar het oplossen van het conflict kan bevrijdend zijn en verlichting brengen in deze moeilijke periode.
Nabestaandenmediation kan op deze manier een goede methode zijn om na het verlies van een dierbare – en soms ook al vooraf – de afwikkeling van het afscheid onder nabestaanden en hun onderlinge relatie in goede banen te leiden.