Een harmonieus samengesteld gezin heb je niet zomaar vanzelf. Ook al ben je vol goede moed gaan samenwonen met je nieuwe partner en lijken jullie kinderen het aardig te doen: onder de oppervlakte spelen hele andere dynamieken dan in een kerngezin. Een samengesteld gezin is altijd gebaseerd op verlies en verdriet. Dat geldt voor jou, maar net zo goed voor je kinderen. Bij je nieuwe partner en zijn (of haar) kinderen geldt precies hetzelfde. De kunst is om vanuit twee gezinsculturen een nieuwe cultuur te vormen waarin iedereen een plek heeft. Waar respect is voor de rol van de andere biologische ouder. Waar erkend wordt dat een stiefband nooit in de plaats kan komen van een bloedband, maar wel een waardevolle aanvulling kan zijn.
Wat is het geheim van een geslaagd stiefgezin? Allereerst het verlangen om een liefdevolle tweede relatie ook te maken tot een plek waar kinderen zich prettig voelen en zich kunnen ontplooien. Onder ogen zien dat er valkuilen zijn en deze bespreken. Elkaar vragen stellen en luisteren naar elkaar. Als nieuw ouderpaar heldere afspraken maken over je relatie en de opvoeding van de kinderen.
Het kan prettig zijn om een deskundige te raadplegen over het vormen van een succesvol samengesteld gezin. Als stiefoudercoach ben ik onder andere geschoold in het werken met het Stiefplan stiefplan.nl.
Met dit plan maak je aan de hand van tien stappen de basisafspraken over jullie nieuwe gezin. In vijf sessies van anderhalf uur bespreken we onderwerpen als partnerrelatie en rolverdeling, verschillende opvoedstijlen, nieuwe stief broertjes en –zusjes, loyaliteitsconflicten, omgang met de ex, verdriet om de niet aanwezige ouder. De gesprekken bieden inzicht in de kenmerken van een samengesteld gezin. Na afloop hebben jullie je persoonlijke Stiefplan waarin wensen en afspraken zijn vastgelegd.
Voor meer informatie: Susan van Beek, www.systemischwerkenzeeland.nl.